GD vraagt aandacht voor het volgende

Zwoegerziekte is een vervelende aandoening die meestal door contacten met schapen van onbekende status een bedrijf binnenkomt. Om de vrije status van bedrijven niet in gevaar te laten komen neemt deGezonheidsdienst voor Dieren (GD) bij elk importdier minimaal een quarantaineperiode van een half jaar in acht.

Tegenvallende uitslagen en niet te controleren dierbewegingen in het buitenland maken dat de GD niet altijd na kan gaan of de geïmporteerde dieren voldoen aan de certificeringseisen van de GD. Om uw zwoegervrije status en die van de fokker die dieren van u koopt zo goed mogelijk te beschermen geldt voor alle fokdieren die afkomstig zijn uit het buitenland een quarantaineperiode van minimaal een half jaar. In onderling overleg met de GD is het mogelijk om het importdier op uw eigen bedrijf in quarantaine te plaatsen met behoud van de zwoegerziektestatus. Neem dus bij import contact op met GD om hierover afspraken te maken.

Om de insleep van zwoegerziekte te voorkomen geldt bovenstaande ook voor het gebruik van dekrammen afkomstig van bedrijven die niet bij GD gecertificeerd zijn voor zwoegerziekte. In dat kader willen wij u erop wijzen om bij aankoop van dieren de actuele gezondheidsstatus van het bedrijf van aankoop te controleren, voordat u een dier aanvoert.

Bij twijfel of voor verdere vragen kunt u natuurlijk altijd contact met GD opnemen via 0900-1770.